A legjobb tippek hátfájás ellen

Mi segít, ha fáj a hát, ha a fájdalmak minden mozdulatra kihatnak? Dietrich Grönemeyer, kutató javaslatai, hogy hogyan legyünk ismét mobilak és hogyan szerezzük vissza gerincünk rugalmasságát.

A legfontosabb: “Ha Önnek fáj a háta, az nem jelenti azt, hogy holnapra teljesen le fog bénulni!”, nyugtat meg Grönemeyer, a bochumi mikroterápiával foglalkozó intézet vezetője. “Sok páciens ugyanis ettől pánikol. Ez a hiedelem megalapozatlan, de szó szerint megdermeszti az embereket.”Ez a félelem és a mozgáshiány megerősíti a bántalmakat, a tüneteket és mindent csak rosszabbra fordítanak.

“Ezért nagyon fontos, hogy hátfájdalom mellett is mozgásban maradjunk“, mondta el Grönemeyer, aki már harminc éve foglalkozik ezzel a problémával. Ha mozog, akkor a szövetek vérkeringése nem fog lelassulni és ezzel lehet azt elérni, hogy segítő sejtek aktiválják azon a területen az immunrendszert, mely a gyógyulásért felelős.

Gondoskodjon a hűtésről! Rakjon jeget egy konyharuhába és hűtse vele a fájós területeket. Akut fájdalomnál akár két óránként is megismételheti a műveletet.

Használja ki a meleg erejét! “Vannak olyanok, akiknek akut, rossz mozgás során keletkezett fájdalomnál jobban segít a meleg, mint a hideg.” Elég egy forró zuhany vagy fürdő, de infravörös lámpával fokozhatjuk a hatást, mivel az serkenti a vérkeringést és ezzel a gyógyulást is.

Szánjon időt a relaxálásra is! Ha már aktívan élünk és sokat mozgunk sose feledkezzünk el, hogy néha egy kis pihenésre is van szükség, hogy izmainkat ne terheljük túl. A legjobb, ha hanyadt fekszik a tarkója és a térdhajlata alá összetekert törülközőt vagy plédet tesz és úgy pihen kb. 10 percet.

Masszírozza a fájdalompontokat! Például egy teniszlabda segítségével: görgesse a hátán akár gyengéden vagy erősebben. Ez aktiválja a bőr receptorait, amely az idegeken keresztül jelez a fájdalmas területeknek és ezzel gyógyulást vált ki.