Terápiás próbálkozások a sclerosis multiplexben

vissza a tartalomjegyzékhez

lapozás

Vírus-ellenes kemoterápia

 

Metizoprinol (Inoziplex, izoprinozin)
Leírás: A metizoprinol szintetikus immunmoduáló és virus-ellenes gyógyszer, az inozin és a para-acetamidobenzoesav vegyülete. Bizonyíték van arra, hogy ez immunstimuláló, amikor az immunrendszer deprimált (elnyomott), de nem az, ha az túlaktív. Mint virus-ellenes szert több, mint 20 éve tanulmányozzák.

Magyarázat: Immun-moduláció és állítólagos virus-ellenes sajátságok; az utóbbi hasznos lehet azon közlemények szemszögéből, hogy a SM-es attakkokat bizonyos közönséges virus-fertőzések triggerelik (váltják ki).

Értékelés: Két nem kontrollált előzetes kipróbálást közöltek több évvel ezelőtt és ezek igéretesnek látszottak. Egyik kontrollált próbát, amelyben 25 beteg kapott izoprinozint, most közöltek. Két év lefolyása során nem volt különbség sem a relapszus-rátájában, sem a rokkantság megszerzésében, bekövetkeztében az aktive kezelt betegekben, összehasonlítva placébó-kezelt betegekkel. A gyógyszer nem védte ki új léziók megjelenését az MRI-képeken.

Kockázatok/Költségek: Szignifikáns mellékhatásokat nem közöltek. A költségeket nem határozták meg.

Következtetés: Az egyetlen kontrollált tanulmány eredményei azt sugallják, hogy ez a gyógyszer hatástalan a SM kezelésében.

A Bizottság véleménye szerint, ennek a terápiának a magyarázata hihető, de az elérhető bizonyíték arra utal, hogy a gyógyszer hatástalan az SM kezelésében.


Vírus-ellenes kemoterápia


Amantadin (Symmetrel)
Leírás: Az amantadin egy szintetikus vegyszer, amelyik főleg az A-típusú influenza-vírus által okozott fertőzésekben hasznos. Bizonyos egyéb virusokat (C-influenza, rózsahimlő és Sendai is gátol; valamelyes hatását herpesz zoszterben (övsömörben) is közölték. A gyógyszer facilitálja (megkönnyíti) a dopamin felszabadulását a KI idegvégződéseiről és ezért széles körben alkalmazzák parkinzonizmusban.

Magyarázat: Kevés bizonyíték van arra, hogy a SM-et közvetlen okozza fertőzés vagy valamilyen virus. Mindazonáltal bizonyos közönséges fertőzések az SM-es attakkokat megelőzik körülbelül az esetek egyharmadában, és kockázati tényezőnek tekintjük (lásd: Mi az oka a sclerosis multiplexnek? fejezetet). Ha ezen fertőzések közül néhányat meg tudunk előzni, akkor lehetséges, hogy a SM néhány új plakkját is meg tudjuk előzni.

Értékelés: Egy korai kettős-vak kipróbálásban az amantadin-kezelt betegeknek jobban ment a soruk, mint a kontroll-betegeké 40 héten át, de a különbség nem volt szignifikáns. Egy újabb tanulmányban, amit 1987-ben közöltek, 34 beteg fejezett be egy kétéves kipróbálást; a kezelt betegeknek szignifikánsan kevesebb relapszusuk volt, mint a kontrolloknak, ámbár nem volt hatás a rokkantság szintjére ez alatt a viszonylag rövid tanulmány alatt.

Kockázatok/Költségek: Az amantadin rendszerint nem okoz mellékhatásokat napi kétszer 100 mg-os adagban és biztonságát sokezer betegben dokumentálták, különösan parkinzonos betegekben.Rtkán a gyógyszer zavartságot, hallucinációkat és vizelet-visszatartást okozhat, különösen az idősebbekben.

Következtetés: Az amantadin egy viszonylag biztonságos gyógyszer, amelyik további tanulmányozást érdemel meg a SM kezelésében, a közölt beszámolók szemszögéből, hogy ez csökkentheti az exacerbációk gyakoriságát. Néhány tanulmány azt sugallja, hogy enyhítené a nyomasztó fáradtság-érzést is, ami közönséges sok SM-es betegben.

A Bizottság véleménye szerint ennek a terápiának a magyarázata hihető, de megfelelően nem ellenőrizték és kisérletinek kell tekinteni. Viszonylag mentes a komoly mellékhatásoktól hosszú ideig tartó használata alatt.


Vírus-ellenes kemoterápia


Aciklovir (Zovirax)
Leírás: Az aciklovir egy szintetikus gyógyszer, amit intravénásan vagy szájon át lehet adni.

Magyarázat: Ez egy viszonylag új gyógyszer, ami hatékony a herpesz-vírusokkal történő fertőzések megelőzésére és kezelésére, beleértve a herpesz szimplexet (I. típusú ajaksörör; II. típusú genitális herpesz), varicella-zoster ( a bárányhimlő és az ővsömör virusa), citomegalóvirus, és Epstein-Barr-virus (EBV, a fertőző mononukleózis virusa). Mindazonáltal ez nem küszöböli ki ezeket a virusokat, amelyek sok emberben rejtett formában élnek és csak akalmilag okoznak betegséget. Ajaksömör és ővsömör az immunoszupresszív terápia közönséges szövődményei. A herpesz-virusok és a SM közötti kapcsolatot nem bizonyították be, ámbár magasabb antitest-titer fordul elő varicella-zooster-virusra és EBV-re a SM-es betegek egy csoportjában. A SM-es betegeknek sokkal kevesebb ajaksömörjük van, mint a kontrolloknak egy tanulmány szerint. Bármilyen virus-ellenes gyógyszere SM-ben való használatának egyik magyarázata, az a megfigyelés, hogy SM-es attakkokat kiválthat bizonyos közönséges virusokkal történő fertőzés (ld: Mi az oka a sclerosis multiplexnek? c.fejezet).

Értékelés: Egy rendomizált, placébó-kontrollált, kettős-vak tanulmányt közöltek, melyben 60 beteget kezeltek vagy 800 mg aciklovir, vagy placébó tablettával naponta háromszor két éven át. 34%-al kevesebb exacerbáció volt az aciklovirral kezelt betegekben és a szerzők azon elmélkednek, hogy ez a SM exacerbációk virusokkal történő triggerelésének (kiváltásának) gátlásra vezethető vissza (J.Neurol.1996,243:21l-224).

Kockázatok/Költségek: Általánosságban az aciklovir egy viszonylagos biztonságos gyógyszer. Nagy adagjairól azt közölték, hogy beavatkoznak a sperma-képzésbe. A gyógyszert óvatosan kell adni szülő, gyermekágyas és áldott állapotban lévő nőknek, mivel nincsenek megfelelő adatok a másállapotra való hatásáról. Nagy adagja átmeneti vese-károsodást okozhatnak, mivel a gyógyszer kicsapódhat a vesetubulusokban.

Következtetés: Ezen terápia csupán egy kontrollált kipróbálásának eredményei azt sugallják, hogy az aciklovir eredményes lehet az exacerbációs-ráta csökkenésében. Ennek a kipróbálásnak az eredményei nem teljesen érik el a statisztikai szignifikanciát, lehetségesen a résztvevő betegek viszonylag csekély számára visszavezethetően, mégis elégségesen megyőzők ahhoz, hogy jogossá tegyék ennek a szernek további kipróbálását SM-ben.

A Bizottság véleménye szerint ennek a terápiának a magyarázata hihető, de megfelelően nem ellenőrizték és kísérletinek kell tekinteni. A csupán egy kontrollált kipróbálás eredményei hasznot sugallnak, de nem bizonyítanak.Viszonylag mentes komoly mellékhatásoktól rövid ideig tartó használatakor. Hosszú ideig tartó használatához szignifikáns, komoly mellékhatások társulhatnak.

lap tetejére