Mivel foglalkozik az érsebészet?

A emberek elég magas százaléka kerül egyszer életében olyan helyzetbe, hogy érsebészetre legyen szüksége. Pontosan ezért érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mit is jelent egy ilyen beavatkozás és mire számíthatunk az orvosunktól.

Definíció

Az érsebészet az artériák és vénák megbetegedéseinek műtéti úton történő kezelésével foglalkozik. Ebbe beletartoznak az olyan problémák, mint az erek szűkülése és tágulása, visszeresség és trómbózis, illetve mélyvénás trómbózis által okozott komplikációk.

Azonban vannak egyéb betegségekből eredő érproblémák is, amikkel az érsebészet foglalkozik. Ha például cukorbetegség vagy magas vérnyomás miatt adódnak gondjaink, akkor jó eséllyel fognak minket az érsebészetre küldeni, hogy véletlenül se legyen belőle komolyabb baj.

Milyen panaszokkal érdemes érsebészhez fordulni?

Az erek sérülése rengeteg különböző problémát okozhat, úgyhogy látszólag veszélytelen panaszok is jelenthetik azt, hogy érsebészhez kéne fordulnunk. Ilyen például az, ha sétálás közben fokozódó fájdalmat érzékelünk a combban, vagy a lábszár hátsó felén ami megálláskor lassan elmúlik. Helyzettől függően ez akár izomláz is lehet, viszont ha nem tudunk olyan dologról ami ezt a fájdalmat indokolná, akkor mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert.

Rossz előjel az is, ha a lábakon nehezen gyógyuló fekélyek, illetve sebek jelennek meg. Ezek lehetnek sérüléstől is, de anélkül is kialakulhatnak. A visszerek estére való felduzzadása is ugyanilyen aggasztó kategóriába tartozik, amivel mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Vannak egyszerűbb jelek is, amivel érproblémákat fedezhetünk fel. Ide tartoznak a a vénák környékén megjelenő elszíneződések, lábviszketés, görcsök, visszerek megjelenése, nyugalmi állapotban is jelentkező fájdalom.

Mire számíthatunk egy érsebészeti vizsgálaton?

Tegyük fel, hogy olyan problémákat észleltünk magunkon amiket fentebb soroltunk fel és felkeresünk egy szakembert. Mire számíthat ilyenkor egy páciens?

Legelőször is mindenképpen számolnunk kell egy teljeskörű kikérdezéssel. Ekkor el kell mondanunk minden panaszunkat és gyanúnkat ami az érsebészettel kapcsolatos lehet. Nem érdemes kihagynunk semmilyen apró információt sem, hiszen bármi az orvosunk segítségére lehet a probléma felkutatásában. Emellett mindig alaposan átnézik a beteg orvosi dokumentációit is, hiszen a múltbéli betegségek esetlegesen okozhatták is a jelenlegi gondokat.

Miután ezen a részen túljutottunk, következik a fizikai vizsgálat. Ez nem jár sem fájdalommal, sem semminemű kellemetlenséggel, úgyhogy ha esetleg emiatt vonakodunk érsebészhez elmenni, akkor ne várakozzunk tovább.

Attól függően, hogy az orvos mit talál a fizikai vizsgálat alatt elküldhet minket képalkotó ultrahang diagnosztikai eljárásra. Ez szintén nem jár semmilyen kellemetlenséggel és egy pár perc alatt lehet is vele végezni.

Amennyiben tényleges problémát talál az orvos ami hatással van a beteg mindennapjaira két féle kezelést rendelhet el. Mindkettő műtéti beavatkozás, de az adott egyéntől függően ez lehet hagyományos, vagy lézeres eljárás.