Az ingatlan árak szárnyalása Luxemburgban továbbra is probléma!

A legfrissebb Eurostat kiadvány szerint Európa szerte emelkedtek az ingatlanárak, Luxemburgban drámai mértékben. A magas ingatlanárak a bérlemények árait is folyamatosan felfelé nyomják. Nem csoda, ha „őrületként” aposztrofálják a 12 négyzetméteres kiadó szobáért 770 eurós hirdetéseket.

A helyi ellenzék már drámai lakhatási problémaként nevezi az állapotot, de Luxembourg első számú vezetője is elsőszámú prioritásként határozta meg. A lakásárak egy év alatt újabb 14 százalékkal emelkedtek meg.

2019 és 2020. év első negyedévei között az Európai Unióban a házárak 5,5 százalékkal nőttek. A legnagyobb növekedést 14 %-kal Luxemburg érte el, második helyen meglepő módon Szlovákia áll (+ 13,1 %), de a ranglista élén van sorendben Észtország, Lengyelország, és Portugália.

Magyarországon az árak a vizsgált időszakban 1,2 százalékkal visszaestek.

Az EU Statisztikai Intézete szerint ilyen mértékű emelkedésre 2007 második negyedéve óta nem volt példa. A bérleti díjak szempontjából az európai átlaghoz (20,8 %) képest Luxemburgban 22 %-os emelkedés volt tapasztalható.

A túlzott bérleti díjak megdöbbentették Déi Gréng du Logement minisztert, akinek ígérete szerint még a nyáron benyújtják a Kox törvényjavaslatot, amely a bérleti díjakat rendezi: a háztartások jövedelméhez igazítják a bérleti díjakat, a rendelkezésre álló jövedelem eddigi 50 százaléka helyett 30 százalékban.

Belair

Egyebek szempontjából viszont az Európa szerte hatályos árakat összehasonlítva megállapítható, hogy 10 termék- és szolgáltatáskategóriát vizsgálva a Nagyhercegségben legmagasabbak az házárak, a bútorárak. Átlag alattiak a dohány és alkoholtermékek terén, a szállítóeszközökben és szállítási szolgáltatásokban (- 22,3%)- amely köszönhető a március 1-jétől érvényes ingyenes tömegközlekedésnek. Tájékoztatásul az élelmiszerek 25,4 (% feletti), a ruházati cikkek (7,8 % feletti), és szabadidő sport (17 % feletti) árakat is szemléltette az Eurostat 2019. évi kiadványa.

A fővárosban, Luxembourgban a kiadó lakások, albérletek ára az országos árakhoz képest még magasabb. A megfelelő szobák, lakások a Vaubanfort.lu weboldalon angol nyelven kereshetők, amely megfelelő ár-érték arányú ajánlatokat kínál országos és régiós szinten egyaránt.