Tagszervezeti hírek

Ternován Zoltán látogatott Mezőkövesdre a 6. SM Világnapi Országos megmozdulás keretében május 18-án.

Az 50 esztendős amatőr sportoló „16 nap alatt Magyarország körül” jelmondattal pattant nyeregbe, és alig több mint két hét alatt körbekerékpározza az egész országot. Az SM Világnapi kezdeményezés keretében a Sclerosis Multiplex (SM) betegségben szenvedő sportoló egyik legfontosabb célja az, hogy minél több sorstársával találkozzon, erőt adjon nekik a rehabilitációhoz, és bebizonyítsa, hogy a mozgásszervi betegséggel is lehet teljes életet élni. Ternován Zoltán május 8-án Esztergomból indult és Nagykanizsán, Szegeden, valamint Gyulán keresztül Nyíregyházára kerekezett. A szabolcsi megyeszékhely után Polgár és Mezőcsát érintésével érkezett Mezőkövesdre.

Polgármesteri fogadás

A sportolót a Szent László téren, a Közösségi Ház előtt többek között dr. Fekete Zoltán polgármester, Bukta László, a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesületének elnöke, valamint Gáspár László, az Országos SM Társaság alelnöke, a Mezőkövesdi SM Klub vezetője fogadta. Ternován Zoltán tiszteletére a Matyó Nagymama Klub Egyesület népviseletbe öltözött tagjai egy dalcsokrot nyújtottak át. Zoltán a fülbemászó dallamokat hallgatva táncra is perdült. Ezt követően a város nevében dr. Fekete Zoltán polgármester adott át egy ajándékcsomagot a vendégnek, benne egyebek mellett egy matyó motívumokkal ellátott, Mezőkövesd feliratú sállal és szintén gyönyörűen hímzett trikókkal, valamint matyó pálinkával. Gáspár László klubvezető egy saját készítésű ajándéktárggyal kedveskedett a sportolónak.
Ezt követően városunk képviselői aláírták az SM Világnap lobogóját, emellett személyes üzenetüket „vetették” a sportoló útinaplójába.
Ternován Zoltán az ünnepség és a fogadás után Mezőkövesden töltötte az éjszakát, majd május 19-én folytatta útját Szolnokra.

A cikket készítette: Mezőkövesd.hu

 

Egervár – Regionális SM Nap a Zalaegerszegi SM Klub szervezésében

Egervár – Az SM kórképpel (sclerosis multiplex) küzdők egyik legnagyobb problémája az a stigma, hogy a társadalom szinte lemond róluk, mondván, pár év múlva úgyis tolókocsiba kerülnek.

Pedig ez nem feltétlenül van így. A betegek 5 százalékánál kell számolni e súlyos következményekkel, a döntő többség azonban akár 0-30 évig is megőrizheti munkaképességét – tudjuk meg dr. Nikl Jánostól, a Zala Megyei Kórház neurológiájának osztályvezető főorvosától, az egervári várkastélyban szombaton megrendezett regionális SM napon. Évente megszervezi e baráti és szakmai összejövetelt a Zalaegerszegi SM Klub, hogy az érintettek értesüljenek betegségük gyógyításának legújabb fejleményeiről, s kicsit kimozduljanak a kórképpel együtt járó izoláltságból., Idén közel száz, köztük számos kerekesszékben élő beteg jött el a rendezvényre, hogy meghallgassa Oláh Rita pszichológia és Molnár Katalin étrendi tanácsait, halljon a kezelések új módozatairól dr. Péntek Szilviától, továbbá részese legyen a szórakoztató programoknak. Az SM betegek számára nem csak a mozgás korlátozottsága, a súlyos esetekkel járó bénulás jelent gondot, emellett a pszichés, vegetatív zavarok, széklet és vizelettartási nehézségek, szexuális problémák is rontják életminőségüket, nagyon fontos, hogy ezekről nyíltan essék szó.

Az SM betegség konkrét okát még nem ismerjük, autoimmun kórképpel állunk szemben – folytatja dr. Nikl János. – A zalaegerszegi SM centrumban közel kétszáz beteget gondozunk, negyedük súlyos állapotú, nehezen mozgó páciens. A terápiában örvendetes újdonságok mutatkoznak, a hagyományos immunmodulánsok mellett megjelent egy reményt keltő infúziós készítmény, továbbá nagy előrelépés a betegek kényelme szempontjából, hogy finanszírozottá vált egy szájon át szedhető gyógyszer is.

Mindkettő szigorú orvosi kontroll mellett alkalmazható.

 Magyar Hajnalka

MI A NYUGALOM TITKA?
FEDEZD FEL A HARMÓNIÁT A MOZGÁSBAN ÉS A GONDOLKODÁSBAN!
Nyílt Sclerosis Multiplex Nap Simonfán

 

Segítő ajándék a somogyi SM Egyesületnek 

Váratlan meglepetésben volt része a Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület tagjainak a közelmúltban. Még a kezdeményező megyei elnök, Kristófné Kiss Emese sem gondolta, hogy kérése oly gyorsan nyitott kapukra talál.
Röviddel az ünnep előtt levélben kereste meg az egyesület nevében azt a magyarországi céget, amely impulzer mágnesterápiás készülékeket forgalmaz.
A mágneses térrel történő gyógyítás a múlt évszázad második felétől vált egyre ismertebbé. Mára a pulzáló mágnesterápiás kezeléseket a világ számos országában ismerik, elismerik és alkalmazzák a gyakorló orvosok a gyógyító munka során. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az otthon is használható pulzáló mágnesterápiás eszközök elterjedése is. A pulzáló mágneses tér kedvező élettani hatásait számos klinikai és tudományos publikáció bizonyítja és magyarázza. A pulzáló mágnesterápiás készülékek segítségével biztató eredményeket lehet elérni olyan betegségek esetén is, melyek korábban nagyon nehezen voltak gyógyíthatók.

A pulzáló mágneses térnek jelentős biostimulációs hatása van. Javítja a mikrokeringést, felgyorsítja a sejtek és szövetek anyagcseréjét, ezáltal felgyorsítja a regenerációs folyamatokat is. A pulzáló mágneses tér orvosi alkalmazásainak köre nagyon széles és változatos. Elsősorban a mozgásrendszerrel kapcsolatos problémákra alkalmazzák, mint például a törött, nehezen egyesülő csontok gyógyulásának elősegítésére, a kötőszövetek megerősítésére, ezen kívül egyéb sportsérülésekre, valamint megerőltetés következtében kialakult egészségi problémákra is.
A nagy értékű, öt darab mágneseterápiás készüléket a forgalmazó cég képviselője, Tóth Miklós adta át a Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület karácsonyi összejövetelén  A készüléket az egyesület tagjai rendszeresen használhatják majd, életvitelüket jelentősen javítja.

Fűzi Ildikó

Megalakult a Pécsi SM Klub!

2013. november 23-án megalakult a Pécsi SM Klub!
Elnök: Dudás Lászlóné Erika
06/20-3627713

Megnyílt a Nap Háza – Hold Udvara

Avatóünnepség

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Kulcson, a Rákóczi u. 151. szám alatt, a buszfordulónál megépült Nap Háza – Hold Udvara Agroturisztikai Rekreációs Központot, 2013. július 25-én délután. Kulcs Község Önkormányzatának képviseletében Posch János alpolgármester úr vett részt az ünnepségen.

Az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Carpe diem Alapítvány, az ünnepség vendéglátói, a kezdetekkor (a pályázat megjelenése és a projekt győzelme idején), illetve a jelenleg regnáló politikusokat egyaránt meghívták, és természetesen a pályázatírót, a kivitelezőt és mindazokat a támogatókat, akik bármilyen módon segítették eddig a projekt megvalósulását – és várhatóan a továbbiakban is segíteni fogják a működést -, továbbá természetesen résztvevői voltak az eseményeknek az érintett családtagok, egyesületi, alapítványi aktivisták. A Kulcsi Krónikában meghirdetett eseményen bárki részt vehetett, a jelenlévők létszáma meghaladta a háromszáz főt!

Szinte senki nem érkezett üres kézzel, kedves tárgyakkal, meleg szavakkal ajándékozták meg az ünnepelteket. A Dunaújvárosi Jószolgálati Otthon Közalapítvány képviseletében Kóty Zsuzsanna Éva adott át egy kedves ajándékot. Az ünnepélyes megnyitó alkalmával jótékonysági vásárral egybekötött kiállítás nyitotta meg kapuit a közelmúltban lezárult alapfokú népi kismesterség képzés keretében készült munkákból, és a térségben élő őstermelők és kézművesek is kaptak bemutatkozási lehetőséget.

Az agroturisztikai jelleghez igazodva jelent meg a külsőségekben is a népi hangvétel, falusi jellegű ételek – lucskos káposzta, pikáns lecsó -, kockás abrosz és falusias élőzene formájában.

Az est házigazdája Fábos Zsolt volt, mély empátiáról és kiváló humorérzékéből fakadó, jó hangulatot teremtő konferensziéi képességeiről immár sokadszor tanúságot téve. Csuhayné Erzsike megrendítően szépen mondta el Juhász Gyula: Himnusz az emberhez című versét (lásd külön), mely mélyen megérintette a hallgatóság szívét, lelkét.

Ünnepi köszöntőjében Kálmánné Tóth Mária (Móni) , az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy mi mindent kapott ettől a projekttől. A kezdetekről szólva említette meg dr. Kovács Pált, aki még az Aranyág Alapítvány révén segítette a jóval később megszületett gondolat csírázását. Mint Mónika mondta, tenni kell, önmagukért kell lépni és egy ütőképes csapatot kellett létrehozni 2004-ben, hogy a Carpe diem Alapítvánnyal megvalósíthassanak egy közös álmot. „Álmok álmodója” – jellemezte találóan Dóka Mariannát, míg önmagáról úgy beszélt, mint aki a realitások talaján áll. A lényeg, hogy összekovácsolódtak és nagyot álmodtak.

Az első lépés a földterület megvásárlása volt az Önkormányzattól, majd várták a pályázatot. A 2008-as évben benyújtott turisztikai pályázatukat első körben  elutasították, aztán mégis támogatást kapott, és megkezdődhetett az építkezés, amely újabb akadályba ütközött: 2012-ben új kivitelezői pályázatot voltak kénytelenek kiírni, melyet a FARLAMEX Kft. nyert meg és márciustól december felhúzta a házat. Az engedélyek, a 4 napraforgós minősítés megszerzése után indulhatott a „próbajárat”: 2013 májusában megkezdődött az első 240 órás népi kismesterség képzés, melynek gyümölcsei a kiállításon megtekinthetők és jótékony célú vásár keretében megvásárolhatók is lettek.

Dóka Marianna, a Carpe diem Alapítvány elnöke az átélt, megélt változásokról szólt. Mint mondta, a partner civil szervezettel együtt pályázatak, együtt indultak el a „hadak útján”, és érzi magán is a változást, amit az életébe hozott a projekt: A Ház.

SM betegként számára személyes élményt ad a létesítmény, mert úgy gondolja, hogy amíg bírja, dolgozik, és reméli, hogy amikor ő is ide jut, kérhet itt egy pohár vizet…

E pályázat megvalósítás a számára megerősítést, jó és rossz dolgok visszaigazolását adta. Meg kellett tanulnia hallgatni, hogy adott szituációban az ügyesebb lépésre kerüljön sor, bölcsességet, partnerségben gondolkodást, és hogy folyamatosan egyeztetni, pontosítani kell a dolgokat. „Mesterétől” megtanulta, hogy ne legyen türelmetlen, hogy sok ötletet kell előre kidolgozva a fiókban tartani, hogy amikor megjelenik egy-egy ahhoz illeszkedő pályázati kiírás, legyen mit előhúzni. Sokat kapott a pályázattól, de sokat el is vett tőle, mert elmaradtak telefonhívások, a férjnek szánt lecsó, az időből, amit az eredményre fordított, sokszor nem futotta másra.

Most boldog, mint mondta, a „házasság” megszületett, áll az épület, és igyekeznek majd Kulcs, a Dunaújvárosi és az Adonyi kistérség, valamint a határontúliak felé nyitni, és lakóhelyünket, a mi Mezőföldünket megmutatni. Ehhez tematikus programok készülnek, hiszen a ház vállalkozási alapon fog működni, a szobának, a reggelinek ára lesz… A megépítés a nyertes pályázatnak köszönhető, az üzemeltetés vállalkozási alapon fog történni, a munka nem lesz kevés!

Végezetül mindenkinek megköszönte, hogy részt vállalt és vállal a projektben, végül Kálnay Adél: Kérdés című versével (lásd külön) búcsúzott és adta át a porondot a nemzeti színű szalag átvágására felkért személyiségeknek.

Az ünnepi percek csúcsát jelentette a nemzeti színű szalag átvágása. Az ünnep ceremóniájában a felkért öt közismert személyiség – a vendéglátók támogatóinak képviseletében – örömmel vett részt: Kakas Antal (Kavics-Ker Kft. ügyvezető),  Molnár Mihály (Duna-Via Kft. ügyvezető), Hetyei Gábor(Pálhalmai Agrospeciál Kft. ügyvezető),  dr. Markovics György  (Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara titkára), Farkas Lajos (FARLAMEX Kft.  ügyvezető).

A műsorban a harkányi nótakedvelők szórakoztatták a nagy számú érdeklődőt, akiket fehér asztalnál láttak vendégül a szervezők a jó hangulatú rendezvényen. A kulcsi és a környékbeli háziasszonyok is kitettek magukért: finomnál finomabb süteményekkel örvendeztették meg a vendégeket.

 Kálnay Adél: Kérdés

Lehet-e jónak lenni egy rossz világban,
sétálni télen kigombolt kabátban,
szalonnát szúrni fagyos ágra,
nem vadászni nyúlra fácánra,
koldus kezébe kenyeret nyomni,
csábítók között hűnek maradni,
házad kapuját kitárni,
hadd jöjjön hozzád akárki,
kisgyerek könnyét letörölni,
senkivel soha nem pörölni,
dermedt verébért hajolni porka hóba,
más baját sosem hozni szóba,
békét, nyugalmat, szépséget akarni,
adni, adni, mindig csak adni,
tökéletesre lelni egy madár dalában…
Lehet-e jónak lenni egy rossz világban?

Juhász Gyula

Himnusz az emberhez

Az emberhez száll himnuszom ma,
Hittel hadd harsogom dalom,
Nagy ismeretlenek helyében,
Dacos fejem meghajtva mélyen,
Szelíden és örök reményben
Ez ismerőst magasztalom.

Tudjátok-e, hogy mi az ember?
A por s a végtelen fia,
Istent teremtő földi szellem,
Kemény pöröly vasvégzet ellen,
Ezer fönséges küzdelemben
Viaskodó harmónia!

Nézzétek: izzad tar mezőkön,
Sarcol a rögből életet,
Nap égeti és tüske marja,
Tépázza ég és föld viharja
S a jövendő útján haladva
Csókolják fény és fellegek!

Nézzétek: napba törtetően
Mint épít büszke kupolát,
Egekbe lendül lelke, karja,
Kőhomloka, ércakaratja
Győzelmesen lendül magasba
És mélységekbe száll tovább!

Ember! Hittel hiszek tebenned,
Ember! Forrón szeretlek én.
Te nyomorúságos, hatalmas,
Te végzetes, te forradalmas,
Te halálban is diadalmas
Utód az Isten örökén!

 

CSODA?
Ujháziné Venesz Erzsébet betegsége előtt nem is gondolt arra, hogy valaha festeni fog.

A betegsége vezette a művészet, a festés közelébe a Szihalmon élő Ujháziné Venesz Erzsébetet, aki 2009-ben lépett a Mozgássérültek Mezőkövesd Egyesület Sclerozis Multiplex klub tagjai közé. Az SM diagnózis a három agyi infarktuson kivizsgálása során derült ki. Lebénult a két lábszára és a jobb keze.
– Csúsztam, másztam, de magamtól kifejlesztettem egy járásmódot, hogy a lakásban közlekedni tudjak – mesélte. – A rehabilitáció során Debrecenben két és fél hónap alatt megtanultam emelni a lábam, megtanultam lépkedni. Azóta minden nap megyek, igaz, csak kis távot tudok megtenni a három támpontos bottal, de megyek!

Erzsébet, aki négy gyermeket nevelt fel és jelenleg öt unokának örülhet, a betegsége előtt nem szeretett, és úgy tudta nem is igazán tud rajzolni.

 

 

 

Ezért lepte meg, ami a rehabilitáció során történt, amikor becsukott szemmel elkezdett színeket és formákat látni. Megijedt, azt hitte megbolondult, nem mert szólni senkinek, azt gondolta elmúlik.

 

 

De nem múlt el, sőt egyre szebb, színesebb képeket láttam. A pszichológus megnyugtatott, nincs semmi baj, nem vagyok őrült, egy áldást kapott, amit belsőkép-látásnak hívnak. A pszichológus bíztatta, hogy rajzolja le, amit lát.

Ellenezte, mert a betegség előtt jobbkezes volt, de sem rajzolni, sem festeni nem tudott. Akkor most bal kézzel hogyan tudna rajzolni?

Ő lepődtem meg a legjobban, hogy elég jól sikerültek az első rajzok és festések. Egyre többet rajzolt, és amikor rajzolt, szinte szárnyalt, felszabadult, kijöttek a színek által belől a jó, a fájó, a rossz érzések.

 

 

 

Kitárult előtte a világ, csak becsukta a szemem és olyan színeket, tájakat látott, amiket nyitott szemmel, egészségesen az életben sem látott soha.

 

 

 

„A színekkel játszom, egy szín egy érzést jelent számomra, így a festményeimnek mindig két címe van. bármilyen fájdalom, bánat, öröm érzése tölti el, vagy nyomasztja a testemet, lelkemet, azt kifestem magamból. Az agyam raktározta el , a képzeletem és az álmaim, vagy a vágyálmaim tükröződnek a képeimben?

 

Nem tudom, csak azt érzem, így teljes az életem.

Talán sokak számára ez érthetetlen, hihetetlen, ám számomra ez maga a csoda, az erő, az élet.” – mondta el az egyéni beszélgetés során a legújabb tárlatának megnyitóján mely a napokban a Mezőszemerei Falunapokon történt.

 

 

Jó egészséget és még több gyönyörű alkotáshoz energiát, türelmet és belső látást kíván neki a Mezőkövesdi SM Klub tagjai és vezetése.

 

 

 

 

 

Somogy Megyei SM Egyesület – SM Világnap

Bajai visszatekintés – történeti összefoglaló (letölthető .pdf)

2013. április 5. 14.00 Mezőkövesd – Mezőkövesdi SM Klub
„Ha padlóra kerültél, akkor vegyél fel onnan valamit!” Klubnap

2013. március 22. 14.30 óra Székesfehérvár – Fejér Megyei SM Egyesület
Előadás a fogyatékkal élők lehetőségeiről

2013. március 22. 15.00 óra Zalaegerszeg – Z-SM Klub
Húsvét váró délután

2013. február 16. Székesfehérvár – Fejér Megyei SM Egyesület
“Szociális Expo”
Összefoglaló a rendezvényről: www.fejersm.hu

2013. február 16. Kaposvár – Somogy Megyei SM Egyesület
Farsangolás
SM farsang Dorottya városában
Dorottya kései utódai, miként Csokonai vígeposzában, 2013-ban is hódoltak a farsang szokásainak Kaposváron. Ezúttal nem a párkeresés szándéka, mint inkább a közös, oldott együttlét hozta össze Somogy SM betegeit, ismerőseiket, az önkéntes barátokat február havának 9. napján.

Volt mit felemlegetni az elmúlt időszak eseményeiből, melyekből a projektoros kivetítés során is mulattató, tán még egyesek számára nem is látott momentumok tűntek elő. Akiknek alkalmuk volt átélni a néhol kulturális, máskor szórakoztató, gyakorta szakmai-orvosi programokat, volt is hozzáfűzni valójuk, kiegészítve a képek adta élményeket. Kedvet kaptak azok is, akik tán kényszerűségből nem vehettek részt rajtuk.

A batyus farsangra teli zsákkal érkező résztvevők sós, édes, szilárd és folyékony betevőkről is gondoskodtak, előkerültek az otthoni konyha remekei, s nem utolsó sorban Kása Jutka sajátkezű mézeskalács alkotásai, melyekkel minden jelenlevőt megajándékozott.
Fűzi Ildikó


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.